Thursday, July 30, 2009

duiding 2

Weledele heer Schliesser,

Ik richt mij tot u omdat u filosoof bent. Ik ben slechts scheikundige moet u weten, mijn kennis reikt niet verder dan de materie. Het zit zo, ik snap iets niet. Ik heb er een boekje, wat zeg ik, boeken vol over geschreven, maar dat heeft niet geholpen. Die hoop heb ik laten varen ondertussen, dat als ik er druk mee doende ben, er langzaam een manuscript mee vul, dat ik dan te weten kom op het einde zo'n beetje, hoe het zit. Dat was enkel toen ik mijn proefschrift schreef, mijn eerste boek, maar dat ging slechts over materie. Nadien schrijf ik over relaties en ook nog eens mensen. Dat leverde me bitter weinig inzicht op, eigenlijk. Sommige zeiden tegen me toen ze me lazen; daar moet je mee door gaan, je kunt schrijven. Terwijl ik niets verduidelijkte, nergens licht bracht, niets en niemand tot heil was. Nou ja wat maakt het uit dacht ik, ik zat toen in geldnood, ookal geeft het geen antwoorden, er is wel vraag naar, dus verdween het allemaal mooi ingekaft in winkels. En vandaar uit naar talloze lezers. Kwam ik er geestelijk/intellectueel geen steek mee verder, het schrijven leverde wel mooie inkomsten op. Enkel daar ben ik mijn lezers dankbaar voor, niet voor hun mooie, lovende woorden. Ik kan het weten; die slaan helemaal nergens op. En weet u nu ik hier ben, wat wil ik nou eigenlijk vragen, waarom schrijf ik u? Wat wil ik weten? Kunt u mijn gedrag duiden, snapt u iets van schrijvers?
Met hoge achting,
Willem Jansen

PS
Om een indruk te krijgen van mijn kunstjes kan ik u een exemplaar zenden van: UITVERKOORT


Subject: RE: help! Date: Thu, 19 Feb 2009 15:22:30 +0100 From: E.Schliesser

Heer Jansen,
Er zijn zoveel filosofen in Nederland! Waarom schrijft u mij in het bijzonder? U mag best een beetje trots zijn dat uw schrijven veel inkomsten oplevert! Ik weet van een aantal van mijn schrijvers-vrienden dat dit (in Nederland) zeer ongewoon is. Ik zie uit naar een exemplaar van Uitverkoort.
Waarom wilt u juist die delen en niet uw andere boeken? Misschien kan ik na lezing ervan u helpen u eigen vragen te beantwoorden.
Met vriendelijke groet,
Eric Schliesser*VENI Research Fellow (2005-9)


Beste heer Schliesser,

U bent uitverkoren laten we het zo zeggen. De keuze voor Leiden lijkt me logisch, voor u is misschien iets minder duidelijk. Dat weet ik dus ook niet, en misschien heeft u gelijk, moet ik meer filosofen aan gaan schrijven. Maar eigenlijk is het allemaal lastig vallen. En wie ben ik nou eigenlijk? Wat maakt het uit dat ik weet waarom ik schrijf? Maar ik zit er wel mee.
Mocht u een betere filosoof weten, dan hou ik me aanbevolen.Maar niet die vage Verbruggen of die puber Haring hoor, nee wel een echte filosoof. Dat neemt niet weg dat ik heel blij met u ben, want u weet altijd nog meer dan ik. Van Uitverkoort heb ik binnen handbereik een exemplaar liggen, vandaar en hij gaat er aan komen. Ondertussen schrijf ik maar verder, want dat wordt van me verwacht.

Willem Jansen


Subject: RE: help! Date: Thu, 19 Feb 2009 16:09:29 +0100 From: E. Schliesser

Waarde Heer Jansen,
Ik ben verbaasd dat ik u zo makkelijk blij kan maken. Ik zou niet weten waarom u denkt dat ik meer weet dan u. Mijn collega, -- , meent een echte filosoof te zijn. (Misschien zinspeelt u ook op de titel van een van zijn boeken?) Hij is beslist een betere filosoof dan Haring of Verbruggen. Zijn hele aanpak is ook, denk ik, juist gericht om u te helpen uw eigen vragen te beantwoorden.
Met vriendelijke groet.
Eric Schliesser*
VENI Research Fellow (2005-9)



Eric,

Als u denkt dat hij een beter antwoord kan geven, dan mag u hem uw exemplaar geven. Liever van u of die ander heb ik het antwoord, ik moet mijn eigen vragen niet beantwoorden, dat heb ik al zo vaak gedaan en ik had het meestal fout. Ik heb slecht zicht op mijn eigen leven, dat weet ik nou wel. Iedereen trouwens.

Willem



Subject: RE: help! Date: Thu, 19 Feb 2009 19:27:03 +0100 From: E.Schliesser

Beste Willem,

Ik zie uit naar uw exemplaar. Heeft u er ooit aan gedacht om Arnon Grunberg hierover te schrijven? Hij is een echte zielen-arts.
Met vriendelijke groet,
Eric Schliesser*
VENI Research Fellow (2005-9)


Is Grunberg een shrink? Heeft u contact met hem? nee laat ik hem maar niet lastig vallen met mijn probleempjes, hij heeft wel wat beters te doen, denk ik, toch, niet? Sowieso zou ik niet durven hem te schrijven; ik verstar al bij de gedachte, komt geen goeie zin meer uit me kop. Het idee dat hij het te lezen krijgt, werkt heel verlammend. Enfin boek kan er zijn als de TNT niet bezuinigd heeft ondertussen.

duiding

Weledele mevrouw Hagenbeek,

Ik richt mij tot u omdat u filosoof bent. Ik ben slechts scheikundige moet u weten, mijn kennis reikt niet verder dan de materie. Het zit zo, ik snap iets niet. Ik heb er een boekje, wat zeg ik, boeken vol over geschreven, maar dat heeft niet geholpen. Die hoop heb ik laten varen ondertussen, dat als ik er druk mee doende ben, er langzaam een manuscript mee vul, dat ik dan te weten kom op het einde zo'n beetje, hoe het zit.

Dat was enkel toen ik mijn proefschrift schreef, mijn eerste boek, maar dat ging slechts over materie. Nadien schrijf ik over relaties en ook nog eens mensen. Dat leverde me bitter weinig inzicht op, eigenlijk. Sommige zeiden tegen me toen ze me lazen; daar moet je mee door gaan, je kunt schrijven. Terwijl ik niets verduidelijkte, nergens licht bracht, niets en niemand tot heil was.

Nou ja, wat maakt het uit dacht ik, ik zat toen in geldnood, ookal geeft het geen antwoorden, er is wel vraag naar, dus verdween het allemaal mooi ingekaft in winkels. En vandaar uit naar talloze lezers. Kwam ik er geestelijk/intellectueel geen steek mee verder, het schrijven leverde wel mooie inkomsten op.

Enkel daar ben ik mijn lezers dankbaar voor, niet voor hun mooie, lovende woorden. Ik kan het weten; die slaan helemaal nergens op.

En weet u nu ik hier ben, wat wil ik nou eigenlijk vragen, waarom schrijf ik u? Wat wil ik weten? Kunt u mijn gedrag duiden, snapt u iets van schrijvers?
Met hoge achting,
Willem Jansen

PS
Nee u bent niet de enige bij wie ik om hulp aanklop, er is hoge nood namelijk, moet u weten, en daarbij als ik maar bij een om raad vraag, hoe weet ik dan dat dat wat ik te horen krijg juist is?

Om een indruk te krijgen van mijn kunstjes kan ik u een exemplaar zenden van: UITVERKOORT


Date: Thu, 19 Feb 2009 16:32:50 +0100
Subject: Re: hulp!

heer Jansen,

Ik ben blij om in u ps te lezen dat u ook anderen benaderd, want ikzelf kan er weinig mee - ik studeer geen psychologie. Ik hoop voor u dat u voor essentiele zaken vrienden hebt om mee te spreken. Ik wens u veel succes in uw zoektocht.

met vriendelijke groet,
Sharon Hagenbeek
http://www.sharonhagenbeek.nl/


Beste mevrouw Hagenbeek,

Ik heb al een psycholoog, of sinds kort niet meer, ik werd geen steek wijzer van hem, en al die anderen ook niet. Het wordt tijd voor een andere boeg. Mijn vrienden zie ik enkel in cafees, ik geloof eigenlijk dat het geen vrienden zijn, bedenk ik nu. Nou, u hoeft niet mee te werken, maar het zou wel een extra dimensie aan mijn zoektocht geven. Ik heb een andere filosoof inmiddels bereid gevonden. Hij gaat Uitverkoort lezen.

Weet u wat hij me aanraadde? Om mijn probleem aan Grunberg voor te leggen!
He, dacht ik toen, waarom aan hem? Is ie shrink ofzo, naast krullejood?
Ik krijg nog antwoord van hem, of niet (die andere filosoof). Ik ga A. Grunberg niet aanschrijven hoor, voor je het weet stopt hij mij in een van zijn boekjes.
Doei,
Willem

secretariaat@dutch-media.nl

Geachte mensen,

Ik overweeg door jullie uitgegeven te willen worden. Zijn jullie daar blij mee? Voor ik aan al die moeite ga beginnen van opsturen, kwijt, nog een keer opsturen, komt u eens langs, nagelbijten, en dan een afwijzing natuurlijk; moet ik verder gaan dan overwegen? Heeft het zin bij jullie aan te kloppen voor onderdak? Ik zou ergens denken van wel, of is alles (dat u een dynamisch en innovatief uitgeefhuis bent) slechts zoals altijd en eeuwig facade?

Oja het gaat om uw onderuitgeverij Lebowski, die oa de boeken van de krullejood op de wereld brengt.

Hoogachtend,

Willem Jansen
http://www.willemjansen.eu/

recent bekend van:
Uitverkoort
http://www.bol.com/nl/p/boeken/uitverkoort/1001004006404120/index.html

gastbijdrage@sargasso.nl

Geachte lezers en bloggers ook,

In deze gastbijdrage ga ik mijn boek promoten. Omdat u het ook druk heeft met zelfpromotie, zal ik het kort houden.

Iedereen heeft het erover, waarom u dan niet:

UITVERKOORT

Beschrijving
Hoofdpersoon A wil schrijver worden, zoals velen in Nederland. Na talloze afwijzingsbrieven van uitgevers besluit A uit wanhoop een opzienbarend boek vol taboes te gaan schrijven, dat in zal slaan als een bom. Een joodse huishoudwinkelketeneigenaar ziet er wel wat in en helpt A financieel. Als de zakenman in een van zijn winkels, op laffe wijze wordt vermoord, is A radeloos. Hoe moet het verder met zijn schrijverschap en het land?


Als u er over mee wilt praten; het heeft minder dan 100 pagina's, dus dat moet te doen zijn, toch?
Helpt de wijze waarom de getinten problematiek in dit literair pamflet wordt aangesneden de maatschappij als geheel of deels verder? Nee natuurlijk niet, moet dat dan? Dat doet dat gemekker van Greetje Mak en dat gepiel van Zwagerman toch ook niet?

Hoogachtend,

Willem Jansen

Overigens: 'Ik rem niet voor zwartjes.' en besef goed: Darwin heeft nooit bestaan, God wel!

primeur voor de HP

Geachte Jan (Dijkgraaf),

Als ik op moet rotten zeg je het wel, he? Ik gooi het ook even hier naar binnen. Kijk ik ben natuurlijk niemand, daarom veel dank dat je me accepteerde in je linknetwerk. Of was het een vergissing?

Nu ik je toch tref, mag ik je attenderen op een leuk boekje? UITVERKOORT

Toevallig heb ik het geschreven dus ik weet er alles van. Eindelijk wat nieuws in de Nedlit. Dus is het met moeite op de markt gekomen, dat snap je. Lezers moeten met schaamte bekennen dat ze UITVERKOORT prachtig vinden, Selexyz heeft het ondanks de inhoud (er is nog hoop) in de winkels gelegd; oa Donner en Passage.

HP kan eindelijk weer eens de eerste zijn, met een recensie over Uitverkoort, voorop lopen, laten zien dat ze er boven op zitten, of wil je dat niet? Theo van Gogh, die zou een column aan Uitverkoort besteed hebben in de Metro, u weet wel. Zoals hij ook van plan was aangaande Beste Sadik, maar het mocht niet zo zijn. Vond u dat niet goed toen? Of lag het aan die mossel?

Nou ja, als u tijd heeft natuurlijk,

Willem Jansen

Goed interview met Saskia Noort!

Geachte Luc (Wierts),

Kom ik nog door je spamfilter? Wanneer is mijn Uitverkoort eens aan de beurt?
Je kunt het niet blijven negeren natuurlijk. Of mag het niet van de Metro redactie? Inhakend op het (zwarte) gekrakeel over het boek van die negrofiel Vuijsje zou je er prima aandacht aan kunnen besteden.

Uitverkoort gaat over een amateur schrijver die na talloze Past niet in ons fonts uit arremoede om op te vallen overgaat tot het schrijven van de verhalenbundel Racisme goed voor u. Een (joodse natuurlijk) handelaar/ondernemer wil wel betalen om het uit te geven en in zijn huishoudwinkels (omdat daar vrouwen komen die nog lezen) te leggen, maar hij wordt vermoord (door een getinte uiteraard) in de winkel waar het allemaal begon. Die moord maakt de blanke inwoners van het ingeslapen VOC stadje wakker; eindelijk realiseren ze zich dat ze bezet zijn. Het is hoog tijd dat ze er wat aan gaan doen.

Luc wordt ook eens wakker en durf eens wat!

Willem Jansen

PS
Jammer dat je niet wat dieper op haar trauma in ging.

Geachte Susan,

Ik zag u gisteren op AT5, ja daar kom ik normaal nooit, maar door u bleef ik er hangen. Jammer dat u ondervraagd werd door een apelelijke jodin. Gelukkig kwam u ruim in beeld; ik kon mijn ogen niet van uw decollete afhouden. Toen ik mij handmatig weer tot zinnen had gebracht, bedacht ik dat ik u, eind vorig jaar alweer, toen ik wachtte op het einde, mijn novelle Uitverkoort (met die esthetisch fraaie voorkant, nee niet zo mooi als de uwe) had gestuurd. Ik ging er niet vanuit dat u er aandacht aan zou besteden. Maar toch zou ik wel graag weten wat u er van vindt, helemaal omdat u in Goede Morgen Nederland zit, of doet u dat niet meer, omdat vroeg opstaan maar rimpels geeft? Maar u zult het ook wel niet gelezen hebben.

De hoeveelste zeurpiet ben ik nu al? Heeft u er niet genoeg van onderhand, die eindeloze stroom van wannabe schrijvers, die bedelen om een goed woordje? Nou ja dat is niet helemaal waar, want ik ben al schrijver: Uitverkoort ligt bij Selexyz.
Hero Brinkman vond het een heel goed boek. Nu u nog, ik wil wel langskomen om het voor te lezen, vooral als u in bed ligt, hoewel het heeft maar 94 blz.

Ga zo door Susan, serieus, ik ben een fan van u, of u me nou leest of niet.

Groetjes,

Willem Jansen
schrijver/scheikundige
http://www.willemjansen.eu/

Monday, July 27, 2009

Wegsnijden

Een pakketje zonder de publieke zenders heeft u dat niet voor me?Ik kijk er nooit meer naar. Toch nog veel te vaak struikel ik er over bij het rondzappen. Die paar flitsen worden me nu ook te veel. Hou ze maar die egolomane presentatoren, naargeestige decors op zomeravonden, maloten met zeldzame aandoeningen aan de kop vooral, waar je normaal nooit van hoort, en die stotterende nieuwslezer. Snijdt ze weg, uit mijn pakket! Ik wil er helemaal niets meer van vernemen.

Schuur te koop

Westerbork barak met originele details, ideaal voor schuurconversie, voorzien van douches.

Thursday, July 16, 2009

Brieven van Karst

Karst schreef met de Koningin, althans hij stuurde er vele brieven naar toe. Het Kabinet der Koningin wilde ze vernietigen, maar een, nu ontslagen, medewerker vond dat zonde.

De machinaties en dreigementen van het Kabinet der Koningin, de brieven zelf en ook nog eens de schokkende antwoorden van de Koningin; binnenkort te lezen in weer een geruchtmakende publicatie van Gigaboek.


ISBN 978908548 1225:
Brieven aan de Koningin, door Karst T.
Verschijningsdatum: april 2010