Monday, September 21, 2009

Champagne streek











Waarom breekt de ene champagneboer wel door en de ander niet?

Waarom Mumm, Pieper-Heidsieck, Moet-Chandon wel, maar niet de boertjes Jouet, Jean-Ledere en niet te vergeten Andre Roydel?
Dat gaat nog eeuwen duren voor men daar achter is. Ja, het is wel een beetje te zeggen; het suikergehalte en de terroir zullen wel een rol spelen.
Maar om eerlijk te zijn Exota boerde toch het best van allemaal.

Thursday, September 10, 2009

Agent Sebes

Nee, scouten doe ik niet ik wacht gewoon achter de brievenbus, het valt allemaal zomaar in mijn schoot. Ik ben de grootste literaire agent namelijk van heel Nederland en Belgie incluis. Ik ben de ingang van de Nederlandse literatuur. Evenwel staat daar in de prachtige hal van mijn agentschap waar ik directeur van ben, ook een grote blauwe container, want 90% is rotzooi, ach ja het kan ook 91% zijn daar wil ik van afwezen. Kijk hier ben ik net bezig met het opruimen van dikke shit.
Het meeste hoef je helemaal niet te lezen. Ook manuscripten met een Vlaamse naam lees ik niet, nou vooruit hoogstens zes bladzijden, maar die gaan wel allemaal door. Zo’n naam duidt op buitengewone, exotische hilariteit van de bovenste plank. Uitgevers staan ervoor in de rij, eerst moesten ze perse een noordafrikaan, nu willen ze met alle geweld nen Bels. Liefst een die neuzelt over bollen op de velo. Ach ja, die Ivo Victoria, laten we nou eerlijk zijn.

Wat dat betreft ben ik, Paul Sebes heel erg uitverkoort dat ik dit mag doen; de Nederlandse literatuur vorm en inhoud geven. Maar niet zonder reden natuurlijk. Eigenlijk is het heel normaal dat ik het doe.

Thursday, September 3, 2009

Opzienbarende

From: Willem Jansen
Sent: Thu 9/03/09 8:06 AM
To: @cpnb.nl

Beste meneer R.

Een feestelijke opening van het boekenseizoen; is dat alles waar Manuscripta naar streeft? Ik kan mij voorstellen dat u daar niet veel pers mee trekt, of valt het mee? En de betalers hoe zit het daar mee? Ik hoop dat er een stijgende lijn in zit, maar vrees dat u nog steeds niet boven het aantal bezoekers van een middelgrote provinciale rommelmarkt uitkomt.

Kortom heeft u dit jaar een klapper (of twee?), dan ben ik als vertegenwoordiger van de media wel geïnteresseerd in Manuscripta, zo zeer zelfs dat ik overweeg langs te komen en er ook nog een stukje over schrijven voor een bekend boekenmedium. Voor die oplichter Flora Vos kom ik niet hoor, als dat uw klapper is.

Als ik een voorstel mag doen: Manuscripta zou aandacht kunnen besteden aan de onlangs verschenen racistische novelle Uitverkoort: het meest geruchtmakende boek van 2009 (in Nederland dan) als het niet doodgezwegen werd. Als u dat nou doet, dan komen er ook normale mensen, zoals ik, op uw feestje af.

In afwachting op betere tijden,

Willem Jansen
http://www.willemjansen.eu/