Wednesday, November 7, 2012

Zwitserland is top

Ik ging er altijd vanuit dat het slecht gaat in Nederland simpel omdat er te weinig mensen werken. Maar is dat wel zo? Gebruikmakend van de Labour data van OECD Statextracts kom je tot het volgende diagram, waarin per land het percentage echt werkenden van de totale bevolking is weergeven:






Daarin valt te zien dat  er wel erg weinig mensen werken in Griekenland, Italie, Spanje, maar ook Frankrijk en Belgie. En dat Nederland het tot mijn verbazing helemaal niet zo slecht doet. Zwitserland en China spannen de kroon, dat wisten we al.

Waarom gaat het dan toch zo beroerd in dit land? Enerzijds zou het aantal inwoners wel eens fataal niet kunnen kloppen. Bij de berekening is namelijk uitgegaan van het door CBS geschatte aantal geregistreerde inwoners. Het zo mij niets verbazen als het werkelijke aantal zomaar een miljoentje hoger ligt. Je komt er pas echt achter door een volkstelling.

De laatste  vond plaats op 28 februari 1971 (Veertiende Algemene Volkstelling). In 1981 was bij een proeftelling de non-respons 26%. Dit leidde tot een wettelijke afschaffing in 1991 van de volkstelling. In 2001 werd een zogenoemde 'virtuele volkstelling' gehouden, waarbij bestanden automatisch worden gekoppeld met het GBA op basis van het burgerservicenummer.

Een belangrijker punt is dat er in Nederland misschien wel veel mensen werken, maar niet alleen voor Nederlanders. Ook voor de Grieken, Spanjaarden, negertjes etc etc.

Tuesday, November 6, 2012

Ole, Ole, we are the champions



Laten we even kijken naar de CBS getallen, tweede kwartaal 2012. Nederland heeft 11.117.321 inwoners tussen 15 en 65 jaar, die potentieel kunnen werken. Totaal 7.381.000 mensen hebben een baan van meer dan 12 uur per week. Ofwel 66,39% van allen die kunnen werken in Nederland doen dat ook.

In algemene termen is dit de netto-arbeidsparticipatie. Het CBS komt voor 2011 hoger uit op 67,2%. Dat komt omdat van de 15-65 jarigen de bevolking die woont in inrichtingen, instellingen en tehuizen zijnde 131321 personen buiten beschouwing laat.

Het Nederlandse werkloosheidpercentage is dus schrikbarend hoog: 100-67,2= 33,8%.

Nee, daar heeft Lubbers langgeleden een truc op gevonden.

Hij splitste de 15 tot 65 jarigen op in 2 groepen;

1.    Beroepsbevolking bestaande uit werkende (7.381.000) en werklozen (491.000) zijnde totaal momenteel 7.872.000

Tot de beroepsbevolking behoren alle personen (15 tot 65 jaar) die:
- tenminste twaalf uur per week werken, of
- werk hebben aanvaard waardoor ze tenminste twaalf uur per week gaan
werken, of
- verklaren ten minste twaalf uur per week te willen werken, daarvoor beschikbaar zijn en activiteiten ontplooien om werk voor ten minste twaalf uur per week te vinden.

En 2. Niet tot beroepsbevolking behorende Nederlanders zijnde 3.102.000
Het werkloosheidspercentage werd gesteld op 100%*aantal werklozen/aantal personen in beroepsbevolking, wat op dit moment voor Nederland 6,2% oplevert en dat ziet er al veel beter uit natuurlijk. Zeker als je dat afzet tegen het getal waar Spanje mee kampt: 25,01%, maar liefst!

Echter. Volgens het Instituto Nacional de Estadistica heeft Spanje per 1 januari 2012 31.067.547 inwoners in de leeftijdsgroep 15-65 jaar.

In het derde kwartaal 2012 bedroeg in Spanje het aantal werkenden 17.320.300. Het aantal geregistreerde werklozen bedraagt 5.778.100; dat levert inderdaad 25,01% op van de totale beroepsbevolking.
Maar kijk je naar de netto-arbeidsparticipatie (percentage van alle Spanjaarden 15-65 jaar dat een baan heeft) dan kom je op 55,75%.

Van alle 15-65 jarigen werkt in Nederland 33,61% niet en in Spanje 44,25% niet.

Het verschil kan nog kleiner: In Nederland behoren 3,1 miljoen mensen niet tot de beroepsbevolking en in Spanje 8,0 miljoen. Omgerekend naar percentages van de totale bevolking levert respectievelijk 18,5% en 16,9% op. Schandalig!

Kan het nog erger? Tel bij de niet-beroepsbevolking het aantal werklozen op (= totaal aantal inactieven). Voor Nederland is dat 3.593.000; 21,5% van de totale bevolking en voor Spanje: 13.747.250; 29,2% van alle Spanjaarden. O, dat is jammer.

Ten opzichte van Griekenland kunt u nu zelf uit zoeken hoe het zit.

 

Thursday, November 1, 2012

Zelf nieuws maken

Als je een opstootje ziet van elkaar verdringende journalisten; dan kun je gewoon doorlopen. Heeft geen zin te gaan kijken wie of wat er in het middelpunt staat. En je hoeft het ook niet te gaan lezen in de krant.
Voorkantjournalisten, meer hebben we niet in dit land, met een microfoontje langs de monden van gezagsdragers en politici. Wetend dat er gelogen/ toch niks gezegd wordt. Maakt niet uit. Toch maar publiceren, wat de persvoorlichters en spindoctoren hebben voorgekookt.

Nog kritiek durven hebben op Rutger van Castricum ook. Dat hij zo weinig toevoegt, inhoudelijk. Dankzij hem zijn we wel van een malloot als Vogelaar af.
Het gaat heel ver de inertie van de Nederlandse journalistiek. Als er een radiostilte afgekondigd wordt, gewoon maar gaan zitten afwachten. Juist als er geschiedenis geschreven wordt op commando met je armen over elkaar gaan zitten.

Achterkamertjes-, wandelgangen-, moskee,- dineetjegeluiden registreren; is dat nou zo moeilijk? Weten ze die niet te vinden? Is dat te veel werk? Of worden ze betaald voor geen nieuws brengen, krijgen ze zwijggeld?
Elders gebeurt het wel. Uitzoeken wat zij die er toe doen, echt denken, wat ze echt van plan zijn als ze aan de macht komen. Bijvoorbeeld de Mitt Romney tape, van MotherJones.com. Iedereen kan het, stelt niets voor, gewoon op de juiste plek registreren, zonder er zelf bij te zijn. Huur anders een prive-detective in. Zelfs mij lukte het, om binnen te dringen, in normaal ontoegankelijk gedachtengoed (zie Sadik Khamsa).

Het resultaat van een tekort aan nieuws is, dat kranten hier vol staan met bespiegelingen en analyses. 'Wij, met onze journalistieke ervaring  weten heel goed wat er speelt; daarvoor hoeven we de deur niet uit.' Als ze het echt niet meer weten doen ze maar een interview, met nihil nieuwswaarde.
En dan nog blijft er ruimte over; voor columns! Want mensen vinden dat leuk. Vol scherpe stellingnames en meningen, zolang het onderwerp maar niet de toestand in het land is. Columns van Grunberg en Wieringa uitgezonderd. Hoewel die geen idee meer hebben wat er in Nederland speelt. Wat een hele kunst is (voor Tommie).
Ondertussen komen we met zijn allen geen moer te weten. Geenstijl lezen heeft ook geen zin meer; die site hobbelt als de rest braaf achter de spaarzaam naar buitenkomende feiten aan.

Er zit niks anders op; u moet zelf uw nieuws gaan maken. Ik bedoel er zelf maar achteraan gaan. Onderwerpen zat. Ademt Friso nog? Hoe goed/slecht was Moszkowicz eigenlijk? Is Mabel of Estelle Cruijff het nieuwe liefje van Holleeder of beide? Waarover spreekt men in woonwagenkamp Waalre? Wat zei Koen Everink tegen Dadr Hari? Hangen de schilderijen uit de KunstHal echt bij Beatrix? En hoe gehandicapt is de dochter van Samsom eigenlijk?